BEZA UMNO DENGAN PAS

Masalah antara UMNO dan PAS ialah dasar dan matlamat pejuangan yang jauh berbeza. PAS memperjuangkan agar Islam menjadi aqidah Negara Malaysia, samada dari sudut pentadbirannya atau kehakimannya dan lain-lain. Pendek kata, apa yang terkandung didalam dua kalimah syahadah iaitu tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH, Nabi Muhammad S.A.W pesuruh ALLAH itu hendaklah terlaksana dalam kehidupan individu, masyarakat dan Negara.

Adapun pun UMNO sering mencabar tuntutan dua kalimah syahadah itu. UMNO kelihatan melakukan solat, mengeluarkan zakat, menunaikan puasa bulan ramadhan,
mengerjakan haji, menjalankan aktiviti nikah kahwin mengikut Islam. Tetapi
pentadbiran dan pemeritahan Negara mencabar Quran dan Sunnah. Sebab itu, dengan
rasa senang hatinya, UMNO yang menjadi teras kepimpinan Negara, terang-terang
menolak hukum ALLAH didalam bidang pentadbiran, kehakiman, perundangan,
pendidikan dan lain-lain.

Jawatankuasa

Siaran Langsung Ceramah

Siaran Langsung WEB TV2 (P2P)

Prompt: If you cannot view program, please download and install play engine Download Now
P2P hanya boleh dilayari menggunakan Internet Explorer sahaja
Sekiranya anda tidak dapat melihat siaran langsung, sila klik disini
 

RAYUAN SUMBANGAN DANA PEMBANGUNAN

Sumbangan anda amat diperlukan untuk pembangunan Markas PAS Jaya Gading

No. Akaun May Bank : 5-562-2610487-2 Atas Nama 'PAS Cawangan Jaya Gading'

Selepas bank in sila SMS :

Nama<>Masa bank in<>Tarikh<>Jumlah

1) Abd. Rahim Deraman - 019-9456645 - Setiausaha

2) Ust Omar Ahmad - 019-9807343 - Bendahari


Terima Kasih diatas sumbangan anda.

RISALAH ' AMAL MA'ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA'ALA '

Blog ini akan menyiarkan RISALAH 'AMAL MA'ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA'ALA' secara bersiri mulai esok.

Kitab yang bertulisan jawi lama telah siap diterjemahkan oleh Al Fadhil Ust Omar bin Ahmad, Bendahari PAS Cawangan Jaya Gading

اينيله رساله عمل معرفات مغاساكن الله تعالى
يغذ دنوكيلكن درفد كتاب تصوف دعن اختيار
اوليه همبا
عبدالرحمن صديق بنجارى
دان دسالين سمولا كايديسي رومي
اوليه همبا يع ضعيف
عمر بن أحمد

INILAH RISALAH
`AMAL MA`ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA`ALA

YANG DINUKILKAN DARIPADA
KITAB TASAUF DENGAN IKHTIAR

OLEH HAMBA
ABDUL RAHMAN SIDIQ BANJARI

DAN DISALIN SEMULA KE EDISI RUMI
OLEH
HAMBA YANG DAIF
OMAR BIN AHMAD

Sunday, December 13, 2009

SUK TERENGGANU DIPECAT?

Oleh Abdullah Ngah

Seorang kawan bertanya, dah dengar dah? Apa dia? Katanya lagi, saya dengar SUK kena pecat. Ham..siapa yang pecat, kata Dr Alias Razak, ADUN Bukit Tunggal semacam terkejut besar.

Memang tak munasabah cerita Datuk Mukhtar Nong dipecat, kerana Datuk Ahmad Said masih di tanah suci. Mungkin cerita SUK kena pecat itu hanya cerita sensasi sahaja disebalik cerita yang Ahmad Said akan dipecat oleh perdana menteri apabila pulang ke tanah air nanti.

Cerita ini juga tidak munasabah, kerana Ahmad Said adalah menteri besar yang dilantik oleh Sultan, bukan dilantik oleh UMNO.

Sekalipun cerita Ahmad Said akan dipecat ada asasnya juga suatu yang sangat rumit, kecuali bertindak nekad memecat keahlian UMNO macam Tun Mahathir Mohamad pecat Datuk Seri Anwar Ibrahim dahulu.

Jadi cerita SUK Terengganu dipecat hanya boleh didengar, tapi pakai jangan miskipun ada sesetangah berkata, Mukhtar Nong orang Datuk Seri Idris Jusoh.

Cerita pecat memecat ini suatu yang lazim berlaku dalam kerajaan Terengganu. Semasa Idris Jusoh jadi menteri besar dahulu ramai pegawai kanan kerajaan dipecat.

SUK Datuk Muhatar Abdullah juga dipecat, kerana dikatakan enggan memberi kerjasama dalam bajet tambahan sebanyak RM 8 juta.
Datuk Tengku Hassan Omar, walaupun di minta bersara awal, ia jelas dipecat. Demikian juga Datuk Engku Mohammad Engku Abdul Rahman yang di jeruk dalam bilik sejuk, juga di pecat.

Jadi, tidak mustahil Mukhtar Nong yang pernah mengeluarkan perkililing bahawa pegawai kanan kerajaan tidak dibenarkan keluar hatta di majlis kenduri kahwin.

Kerajaan negeri Terengganu melalui pekeliling sekali kali tidak membenar pegawai kanan keluar/ hadir di majlis majlis perkahwinan, sedangkan Menteri Besar mengarah pegawai kana supaya turun padang tujuan mejayakan segala program yang dilaksanakan.

Arahan Mukhtar Nong dilihat sebagai bercanggah dengan apa yang dikehendaki oleh Ahmad Said. Maka tidak musthail cerita SUK Terengganu dipecat.

Tanya Dr Alias, siapa penggantinya? Kata kawan penulis itu, kalau tak salah saya Datuk Razak Ismail, pengarah tanah dan galian.

Ini pun tidak munasabah, kerana Datuk Mazlan Ngah lebih kanana berbanding Razak Ismail.

Penulis sebut itu bukan criteria kerajaan yang di perintah oleh UMNO. Soal kanan bukan boleh jadi ukuran, kerana Mukhtar Nong sendiri bukan kanan pun. Beliau dilantik oleh Idris Jusoh atas sebab Muhatar Abdullah terpaksa dipecat dan penggantinya Mukhtar Nong bukan Mazlan Ngah.

dari Tranungkite

Photobucket