BEZA UMNO DENGAN PAS

Masalah antara UMNO dan PAS ialah dasar dan matlamat pejuangan yang jauh berbeza. PAS memperjuangkan agar Islam menjadi aqidah Negara Malaysia, samada dari sudut pentadbirannya atau kehakimannya dan lain-lain. Pendek kata, apa yang terkandung didalam dua kalimah syahadah iaitu tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH, Nabi Muhammad S.A.W pesuruh ALLAH itu hendaklah terlaksana dalam kehidupan individu, masyarakat dan Negara.

Adapun pun UMNO sering mencabar tuntutan dua kalimah syahadah itu. UMNO kelihatan melakukan solat, mengeluarkan zakat, menunaikan puasa bulan ramadhan,
mengerjakan haji, menjalankan aktiviti nikah kahwin mengikut Islam. Tetapi
pentadbiran dan pemeritahan Negara mencabar Quran dan Sunnah. Sebab itu, dengan
rasa senang hatinya, UMNO yang menjadi teras kepimpinan Negara, terang-terang
menolak hukum ALLAH didalam bidang pentadbiran, kehakiman, perundangan,
pendidikan dan lain-lain.

Jawatankuasa

Siaran Langsung Ceramah

Siaran Langsung WEB TV2 (P2P)

Prompt: If you cannot view program, please download and install play engine Download Now
P2P hanya boleh dilayari menggunakan Internet Explorer sahaja
Sekiranya anda tidak dapat melihat siaran langsung, sila klik disini
 

RAYUAN SUMBANGAN DANA PEMBANGUNAN

Sumbangan anda amat diperlukan untuk pembangunan Markas PAS Jaya Gading

No. Akaun May Bank : 5-562-2610487-2 Atas Nama 'PAS Cawangan Jaya Gading'

Selepas bank in sila SMS :

Nama<>Masa bank in<>Tarikh<>Jumlah

1) Abd. Rahim Deraman - 019-9456645 - Setiausaha

2) Ust Omar Ahmad - 019-9807343 - Bendahari


Terima Kasih diatas sumbangan anda.

RISALAH ' AMAL MA'ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA'ALA '

Blog ini akan menyiarkan RISALAH 'AMAL MA'ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA'ALA' secara bersiri mulai esok.

Kitab yang bertulisan jawi lama telah siap diterjemahkan oleh Al Fadhil Ust Omar bin Ahmad, Bendahari PAS Cawangan Jaya Gading

اينيله رساله عمل معرفات مغاساكن الله تعالى
يغذ دنوكيلكن درفد كتاب تصوف دعن اختيار
اوليه همبا
عبدالرحمن صديق بنجارى
دان دسالين سمولا كايديسي رومي
اوليه همبا يع ضعيف
عمر بن أحمد

INILAH RISALAH
`AMAL MA`ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA`ALA

YANG DINUKILKAN DARIPADA
KITAB TASAUF DENGAN IKHTIAR

OLEH HAMBA
ABDUL RAHMAN SIDIQ BANJARI

DAN DISALIN SEMULA KE EDISI RUMI
OLEH
HAMBA YANG DAIF
OMAR BIN AHMAD

Monday, November 16, 2009

NIZAR / ANWAE : PAHANG MOHON RM280 JUTA

Pahang mohon RM280 juta ganti kawasan tadahan air

Oleh Zukri Aksah

KUANTAN, Nov 16 — Dalam pembentangan Bajet 2010 negeri lalu, Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob mengumumkan bahawa kerajaan negeri ada memohon daripada kerajaan persekutuan sebanyak RM280 juta setahun sebagai balasan pengisytiharan kawasan tadahan air di negeri ini.

Setakat ini jelas Adnan, kerajaan persekutuan belum bersedia mempertimbangkannya tetapi beliau akan cuba mengusulkannya lagi kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.Beliau amat berharap kesanggupan kerajaan negeri mengorbankan sejumlah kawasan yang luas untuk diisytiharkan sebagai kawasan tadahan air dapat diambil pehatian serius oleh kepimpinan Najib.
Kerajaan Pahang setakat ini telah mewartakan 972,839 hektar kawasan hutan sebagai kawasan tadahan air dengan tidak membenarkan aktiviti pembalakan sedangkan nilai komersial hasil hutan itu boleh memberi pulangan kepada kerajaan negeri melebihi RM28.1 bilion.

Adnan menambah, jika seluruh kawasan ini dihapuskan, bukan sahaja Pahang yang bakal terjejas bekalan airnya, malah ia turut membabitkan Selangor, Negri Sembilan, Terengganu, Kelantan dan Perak kerana paras air sungai utama di negeri-negeri tersebut berpunca dari kawasan tadahan air di gunung dan bukit-bukau di Pahang.

Kenyataan Adnan ini sebahagiannya adalah untuk menghapuskan persepsi bahawa Pahang adalah negeri dengan aset tanah yang luas.

Adnan mendedahkan seluas 3.6 juta hektar tanah di Pahang telah diisytiharkan sebagai tanah rizab, selain untuk kawasan tadahan air juga untuk rizab Taman Negara, hidupan liar dan laut serta sungai.

Dalam pembentangan Bajet 2010 sempena persidangan ketiga penggal kedua Dewan Undangan Negeri Pahang Ke-12 itu juga, Adnan mengumumkan strategi bajet kali ini adalah untuk mengurangkan jurang defisit dengan meningkatkan hasil melalui penerokaan bidang baru yang boleh menjana pendapatan tambahan seperti royalti air dan perlombongan di samping penjimatan dalam perbelanjaan tanpa mengorbankan mutu perkhidmatan kerajaan kepada rakyat.

Bajet 2010 Pahang adalah belanjawan defisit untuk tahun ke-12 berturut-turut, dengan jumlah defisitnya sebanyak RM92.48 juta, ia menurun berbanding RM98.61 untuk tahun ini.

The Malaysian Insider

Photobucket