BEZA UMNO DENGAN PAS

Masalah antara UMNO dan PAS ialah dasar dan matlamat pejuangan yang jauh berbeza. PAS memperjuangkan agar Islam menjadi aqidah Negara Malaysia, samada dari sudut pentadbirannya atau kehakimannya dan lain-lain. Pendek kata, apa yang terkandung didalam dua kalimah syahadah iaitu tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH, Nabi Muhammad S.A.W pesuruh ALLAH itu hendaklah terlaksana dalam kehidupan individu, masyarakat dan Negara.

Adapun pun UMNO sering mencabar tuntutan dua kalimah syahadah itu. UMNO kelihatan melakukan solat, mengeluarkan zakat, menunaikan puasa bulan ramadhan,
mengerjakan haji, menjalankan aktiviti nikah kahwin mengikut Islam. Tetapi
pentadbiran dan pemeritahan Negara mencabar Quran dan Sunnah. Sebab itu, dengan
rasa senang hatinya, UMNO yang menjadi teras kepimpinan Negara, terang-terang
menolak hukum ALLAH didalam bidang pentadbiran, kehakiman, perundangan,
pendidikan dan lain-lain.

Jawatankuasa

Siaran Langsung Ceramah

Siaran Langsung WEB TV2 (P2P)

Prompt: If you cannot view program, please download and install play engine Download Now
P2P hanya boleh dilayari menggunakan Internet Explorer sahaja
Sekiranya anda tidak dapat melihat siaran langsung, sila klik disini
 

RAYUAN SUMBANGAN DANA PEMBANGUNAN

Sumbangan anda amat diperlukan untuk pembangunan Markas PAS Jaya Gading

No. Akaun May Bank : 5-562-2610487-2 Atas Nama 'PAS Cawangan Jaya Gading'

Selepas bank in sila SMS :

Nama<>Masa bank in<>Tarikh<>Jumlah

1) Abd. Rahim Deraman - 019-9456645 - Setiausaha

2) Ust Omar Ahmad - 019-9807343 - Bendahari


Terima Kasih diatas sumbangan anda.

RISALAH ' AMAL MA'ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA'ALA '

Blog ini akan menyiarkan RISALAH 'AMAL MA'ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA'ALA' secara bersiri mulai esok.

Kitab yang bertulisan jawi lama telah siap diterjemahkan oleh Al Fadhil Ust Omar bin Ahmad, Bendahari PAS Cawangan Jaya Gading

اينيله رساله عمل معرفات مغاساكن الله تعالى
يغذ دنوكيلكن درفد كتاب تصوف دعن اختيار
اوليه همبا
عبدالرحمن صديق بنجارى
دان دسالين سمولا كايديسي رومي
اوليه همبا يع ضعيف
عمر بن أحمد

INILAH RISALAH
`AMAL MA`ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA`ALA

YANG DINUKILKAN DARIPADA
KITAB TASAUF DENGAN IKHTIAR

OLEH HAMBA
ABDUL RAHMAN SIDIQ BANJARI

DAN DISALIN SEMULA KE EDISI RUMI
OLEH
HAMBA YANG DAIF
OMAR BIN AHMAD

Friday, October 9, 2009

APAKAH TG AGAS AKAN JADI PKFZ KEDUA?

PAS bimbang Tanjung Agas jadi PKFZ kedua

Oleh Zukri Aksah

TEMERLOH, 9 Okt — Projek Taman Industri Minyak, Gas Dan Maritim di Tanjung Agas, Pekan, Pahang telah dirasmikan melalui upacara pecah tanah oleh Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang pada bulan Jun yang lepas.

Projek yang bernilai RM2 bilion ini turut melibatkan kerajaan di bawah Pelan Pembangunan Ekonomi Wilayah Pantai Timur (ECER). Diberitakan bahawa kerajaan turut mempertimbangkan untuk memberi status zon perdagangan bebas kepada Tanjung Agas.

Dalam sidang medianya di Pejabat Perhubungan PAS Negeri Pahang di sini semalam, Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri, Yusof Embong melahirkan kebimbangannya akan nasib Tanjung Agas bakal berkesudahan sama dengan PKFZ yang juga sebuah zon perdagangan bebas, yang sama seperti Tanjung Agas, sebuah projek usahasama antara kerajaan negeri dan syarikat luar, melibatkan ribuan ekar tanah rizab Melayu di Selangor.

Kebimbangan PAS ini ada asasnya terutama dalam konteks Negeri Pahang. Yusof mendedahkan bahawa sudah banyak kegagalan projek-projek pembangunan besar yang melibatkan kerajaan negeri di sini, antaranya projek MEC City, Pahang Cement Bukit Sagu dan Highway Bricks. Kesemua projek ini telah berakhir dengan kegagalan atau terbengkalai.

Dalam sidang media yang turut dihadiri Ahmad Nizam Hamid, Penasihat Undang-Undang PKR Pahang, Leong Ngah Ngah, ADUN Triang dan Roslan Zainal, Setiausaha Perhubungan PAS Negeri Pahang ini, Yusof memberi amaran kepada kerajaan negeri supaya memastikan nasib Pelabuhan Tanjung Agas tidak akan semalang PKFZ, apalagi bila mengenangkan orang yang terpaksa menanggung beban kerugiannya adalah rakyat negeri ini.

Sementara itu, Leong dalam ulasannya turut mendedahkan bahawa walaupun projek tersebut melibatkan sebahagiannya dana anak syarikat kerajaan negeri tetapi tidak pernah dibentangkan perbelanjaan dan kewangannya dalam sidang Dewan Undangan Negeri.

Pemaju induk projek ini ialah Tanjung Agas Supply Base & Maritime Services Sdn Bhd (TASBMS) yang dipunyai 30 peratus saham anak syarikat Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang (PKNP) dengan usaha sama tujuh syarikat multinasional dalam dan luar negara, melibatkan kawasan seluas 1,658 hektar.

Projek berimpak tinggi itu merupakan pusat sehenti dan pengkalan mencari gali dan pengeluaran minyak mentah dan gas asli. Apabila siap nanti ia dipertimbangkan untuk diberi status zon perdagangan bebas dengan menempatkan limbungan kapal, limbungan fabrikasi, pangkalan bekalan dan kemudahan perkhidmatan dan terminal petroleum, kawasan kediaman serta perdagangan dan perindustrian.

Sidang media PAS ini diadakan sempena Majlis Jamuan Aidilfitri PAS Pahang bersama media dan veteran PAS negeri.

Dipetik dari Malaysian Insider

Photobucket