BEZA UMNO DENGAN PAS

Masalah antara UMNO dan PAS ialah dasar dan matlamat pejuangan yang jauh berbeza. PAS memperjuangkan agar Islam menjadi aqidah Negara Malaysia, samada dari sudut pentadbirannya atau kehakimannya dan lain-lain. Pendek kata, apa yang terkandung didalam dua kalimah syahadah iaitu tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH, Nabi Muhammad S.A.W pesuruh ALLAH itu hendaklah terlaksana dalam kehidupan individu, masyarakat dan Negara.

Adapun pun UMNO sering mencabar tuntutan dua kalimah syahadah itu. UMNO kelihatan melakukan solat, mengeluarkan zakat, menunaikan puasa bulan ramadhan,
mengerjakan haji, menjalankan aktiviti nikah kahwin mengikut Islam. Tetapi
pentadbiran dan pemeritahan Negara mencabar Quran dan Sunnah. Sebab itu, dengan
rasa senang hatinya, UMNO yang menjadi teras kepimpinan Negara, terang-terang
menolak hukum ALLAH didalam bidang pentadbiran, kehakiman, perundangan,
pendidikan dan lain-lain.

Jawatankuasa

Siaran Langsung Ceramah

Siaran Langsung WEB TV2 (P2P)

Prompt: If you cannot view program, please download and install play engine Download Now
P2P hanya boleh dilayari menggunakan Internet Explorer sahaja
Sekiranya anda tidak dapat melihat siaran langsung, sila klik disini
 

RAYUAN SUMBANGAN DANA PEMBANGUNAN

Sumbangan anda amat diperlukan untuk pembangunan Markas PAS Jaya Gading

No. Akaun May Bank : 5-562-2610487-2 Atas Nama 'PAS Cawangan Jaya Gading'

Selepas bank in sila SMS :

Nama<>Masa bank in<>Tarikh<>Jumlah

1) Abd. Rahim Deraman - 019-9456645 - Setiausaha

2) Ust Omar Ahmad - 019-9807343 - Bendahari


Terima Kasih diatas sumbangan anda.

RISALAH ' AMAL MA'ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA'ALA '

Blog ini akan menyiarkan RISALAH 'AMAL MA'ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA'ALA' secara bersiri mulai esok.

Kitab yang bertulisan jawi lama telah siap diterjemahkan oleh Al Fadhil Ust Omar bin Ahmad, Bendahari PAS Cawangan Jaya Gading

اينيله رساله عمل معرفات مغاساكن الله تعالى
يغذ دنوكيلكن درفد كتاب تصوف دعن اختيار
اوليه همبا
عبدالرحمن صديق بنجارى
دان دسالين سمولا كايديسي رومي
اوليه همبا يع ضعيف
عمر بن أحمد

INILAH RISALAH
`AMAL MA`ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA`ALA

YANG DINUKILKAN DARIPADA
KITAB TASAUF DENGAN IKHTIAR

OLEH HAMBA
ABDUL RAHMAN SIDIQ BANJARI

DAN DISALIN SEMULA KE EDISI RUMI
OLEH
HAMBA YANG DAIF
OMAR BIN AHMAD

Friday, October 16, 2009

ERA NAJIB ALTANTUYA : PENYELEWENGAN UNDI POS DIDEDAAH

OLEH WAN NORDIN WAN YAACOB

KUALA LUMPUR : Walaupun PAS kalah dalam Pilihan Raya Kecil Dun Bagan Pinang 11 Oktober lalu, namun terdapat faktor yang menyebabkan PAS kalah besar yang mana ruang-ruang manipulasi yang terdapat dalam undi pos menjadi puncanya.

Pengerusi Jawatankuasa Khas Undi Pos Dewan Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kaiat mendedahkan, PAS mendapat 0 di peti undi 14, 15 dan 16. Peti undi ini adalah datang daripada MINDEF.

"Jika dibandingkan dengan peti-peti yang lain, peti 14,15 dan 16 cukup pelik kerana PAS dapat 0. Pengundi-pengundi ini adalah mereka yang dalam proses pencen(peralihan).

"Kebanyakkan mereka mengikuti latihan persediaan untuk pencen. Mereka adalah golongan kritikal. Mereka boleh menyokong PAS kerana mereka hampir bebas daripada ikatan tugas sebagai seorang tentera. Mungkin kerana itu undi mereka perlu diletakkan di MINDF. Saya penuh percaya kebanyakkan mereka tidak mengundi," katanya.

Persoalannya jika mereka tidak mengundi, bagaimana PAS dapat 0 undi dan BN dapat 881 undi, apakah munasabah anggota tentera yang dalam proses pencen tidak langsung mengundi PAS, soalnya.

Jawapannya mudah peristiwa Pak Abu Kassim yang telah mengaku memangkah undi-undi anggota tentera semasa berkhidmat mungkin telah berlaku sekali lagi. Pengakuan ini dibuat pada 28 September lalu di hadapan Pengerusi SPR Tan Sri Aziz Yusof..

Jika dilihat daripada tiga pilihan raya iaitu tahun 2004, 2008 dan 2009 maka pencapaian PAS dalam undi pos dalam Pilihan Raya Kecil Bagan Pinang 2009 adalah yang terburuk iaitu 14.41 % dibandingkan dengan 26.28%(2008) dan 31.38%(2009).

Persoalannya bagaimana keadaan ini terjadi sedangkan kawalan dan tekanan daripada PAS sangat kuat dibuat dalam PRK kali ini, katanya.

Antara usaha-usaha PAS terhadap undi pos adalah dua kali pertemuan dengan SPR, dua kali laporan polis, dua kali bantahan, lima kali sidang akhbar, kawalan 24 jam di tempat penyimpanan kerta undi pos dan latihan intensif kepada ejen pengundian pos, katanya.

Jawapannya adalah mudah, manipulator mempunyai undi sebanyak 2,911 untuk di manipulasi termasuk 930 daripada MINDF, dakwanya.

Kertas undi ini adalah kertas undi yang seharusnya di pos kepada pengundi-pengundi pos, dan tidak mustahil peristiwa Pak Abu Kassim berlaku di MINDF, katanya.
Semakin PAS kuat menekan SPR maka semakin terancam manipulator, maka semakin kemas dan kuatlah usaha manipulator untuk mempastikan calon mereka menang, katanya.

Semasa proses pengundian pada 8, 9, dan 10 Oktober, pihak kem telah menggunakan daftar pemilih yang tidak sah seperti yang dikeluarkan oleh SPR, terdapat banyak perbezaan dalam daftar pemilih yang dikeluarkan oleh kem

Antaranya daftar pemilih tentera tidak mempunyai nombor siri pengundi pos yang sebenar seperti yang dikeluarkan oleh daftar pemilih SPR dan daftar pemilih tentera tidak mempunyai nombor identiti isteri pengundi pos, katanya.

Selai itu, daftar pemilih tentera tidak mempunyai nombor lokaliti pengundi pos, dan daftar pemilih tentera tidak mempunyai nombor kad pengenalan lama isteri pengundi pos.

Pengunaan daftar pemilih tentera yang berbeza dengan daftar pemilih SPR telah menyebabkan ejen pengundian pos calon PAS tidak boleh mengesahkan identiti pengundi pos semasa mereka datang mengundi, bilangan keseluruhan pengundi pos, bilangan sebenar pengundi yang hadir dan tidak hadir, selain tidak dapat mengesahkan pengundi pos yang meragukan.


"Perbuatan di atas adalah menyalahi Peraturan 14A Peraturan-peraturan Pilihan Raya(Perjalanan Pilihan Raya) 1981," katanya.

Dalam peraturan 14A menyebut "Daftar pemilih yang dikemukakan kepada calon pada hari penamaan hendaklah merupakan naskah sahih daftar pemilih yang akan digunakan oleh pegawai pengurus dan ketua tempat mengundi sesuatu tempat mengundi pada hari mengundi.”

Lebih menarik lagi pihak kem tidak membenarkan ejen-ejen PAS mendapat salinan daftar pemilih mereka ini, jadi apakah tugas ejen PAS selain menjadi Patung Pilihan Raya, katanya.

Sementara pada 7 Oktober lalu PAS telah bertemu dengan SPR bagi membantah 253 Pengundi Pos yang mempunyai dua nama dalam daftar pemilih (Double vote) kerana perkara ini bertentangan dengan seksyen 10 Akta Pilihanraya 1958, katanya.

Dalam Seksyen 10 menyebut “Tiada seorang pun berhak dimasukkan dalam daftar pemilih sebagai seorang pemilih dalam lebih daripada satu bahagian pilihan raya bagi maksud sesuatu pilihan raya”

Malangnya SPR tetap berkeras percaya bahawa mereka mempunyai kuasa dibawah peraturan 14 Peraturan-Peraturan Pilihan Raya(Perjalanan Pilihan Raya) yang menyatakan bahawa nama pengundi dalam daftar pemilih adalah menjadi keterangan 'prima facie' untuk mereka mengundi walupun mereka telah pencen, katanya.

Dari Detik Daily

Photobucket