BEZA UMNO DENGAN PAS

Masalah antara UMNO dan PAS ialah dasar dan matlamat pejuangan yang jauh berbeza. PAS memperjuangkan agar Islam menjadi aqidah Negara Malaysia, samada dari sudut pentadbirannya atau kehakimannya dan lain-lain. Pendek kata, apa yang terkandung didalam dua kalimah syahadah iaitu tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH, Nabi Muhammad S.A.W pesuruh ALLAH itu hendaklah terlaksana dalam kehidupan individu, masyarakat dan Negara.

Adapun pun UMNO sering mencabar tuntutan dua kalimah syahadah itu. UMNO kelihatan melakukan solat, mengeluarkan zakat, menunaikan puasa bulan ramadhan,
mengerjakan haji, menjalankan aktiviti nikah kahwin mengikut Islam. Tetapi
pentadbiran dan pemeritahan Negara mencabar Quran dan Sunnah. Sebab itu, dengan
rasa senang hatinya, UMNO yang menjadi teras kepimpinan Negara, terang-terang
menolak hukum ALLAH didalam bidang pentadbiran, kehakiman, perundangan,
pendidikan dan lain-lain.

Jawatankuasa

Siaran Langsung Ceramah

Siaran Langsung WEB TV2 (P2P)

Prompt: If you cannot view program, please download and install play engine Download Now
P2P hanya boleh dilayari menggunakan Internet Explorer sahaja
Sekiranya anda tidak dapat melihat siaran langsung, sila klik disini
 

RAYUAN SUMBANGAN DANA PEMBANGUNAN

Sumbangan anda amat diperlukan untuk pembangunan Markas PAS Jaya Gading

No. Akaun May Bank : 5-562-2610487-2 Atas Nama 'PAS Cawangan Jaya Gading'

Selepas bank in sila SMS :

Nama<>Masa bank in<>Tarikh<>Jumlah

1) Abd. Rahim Deraman - 019-9456645 - Setiausaha

2) Ust Omar Ahmad - 019-9807343 - Bendahari


Terima Kasih diatas sumbangan anda.

RISALAH ' AMAL MA'ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA'ALA '

Blog ini akan menyiarkan RISALAH 'AMAL MA'ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA'ALA' secara bersiri mulai esok.

Kitab yang bertulisan jawi lama telah siap diterjemahkan oleh Al Fadhil Ust Omar bin Ahmad, Bendahari PAS Cawangan Jaya Gading

اينيله رساله عمل معرفات مغاساكن الله تعالى
يغذ دنوكيلكن درفد كتاب تصوف دعن اختيار
اوليه همبا
عبدالرحمن صديق بنجارى
دان دسالين سمولا كايديسي رومي
اوليه همبا يع ضعيف
عمر بن أحمد

INILAH RISALAH
`AMAL MA`ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA`ALA

YANG DINUKILKAN DARIPADA
KITAB TASAUF DENGAN IKHTIAR

OLEH HAMBA
ABDUL RAHMAN SIDIQ BANJARI

DAN DISALIN SEMULA KE EDISI RUMI
OLEH
HAMBA YANG DAIF
OMAR BIN AHMAD

Friday, October 23, 2009

NIZAR NEWS : POLIS BERTINDAK MELULU

TEMERLOH: Akibat pihak berkuasa polis yang bertindak tidak teliti, seorang pengusaha kolam memancing di Kampung Bolok Hulu, Lanchang di sini mendakwa beliau terpaksa menanggung malu dan sekali gus terjejas pendapatannya.

Khaidir Manan, 43, mendakwa sepasukan 8 orang anggota polis dari cawangan Anti Narkotik telah menyerbu kolam yang diusahakannya itu sehingga menimbulkan salah faham masyarakat setempat yang memberi imej buruk kepada beliau.

Lebih membuatkan anggota Sukarelawan Rakyat (Rela) itu terkilan ialah tidak ada sepatah pun permohonan maaf daripada pihak polis meskipun mereka tahu tindakan tersebut tersasar dan surat aduan telah dihantar kepada Ketua Balai Polis Temerloh, Ketua Polis Pahang, Ketua Polis Negara dan Adun Lanchang.

Dalam pertemuan dengan SidangOnline, Khaidir memberitahu pada 6 Oktober lalu kira-kira jam 2 petang sekumpulan anggota polis dari cawangan Anti Narkotik berpakaian awam dengan berkenderaan motorsikal ‘scrambler’ dan sebuah kereta telah datang menyerbu rumah dan kolam memancing yang diusahakan di Danau Warisan Kampung Bolok Hulu, Lanchang.

Menurutnya, tujuan serbuan itu dilakukan ialah untuk membuat tangkapan terhadap suspek yang digelar mereka sebagai “Jiji” yang dipercayai berada di rumah beliau. Seorang anggota telah mengetuk pintu tanpa memperkenalkan diri dan terus bertanyakan suspek kepada isterinya.

“Dalam keadaan tergamam isteri saya menyatakan tiada ahli keluarga saya seperti nama itu. Saya yang sedang berurusan dengan pemancing di tepi kolam bergegas balik ke rumah dan diminta memberi maklumat”.

“Apabila terlihat kepada salah seorang anggota polis dari Pondok Polis Mempateh yang saya kenali dan bertanyakan apa yang sebenarnya berlaku. Anggota berkenaan polis tidak menjawap. Barulah saya tahu pasukan polis berkenaan telah bertindak berdasarkan maklumat salah,” katanya.

Menurut Khaidir oleh kerana ketidaktelitian anggota terbabit mendapatkan maklumat dan menyerbu ke premisnya dengan gaya ala samseng telah menyebabkan ramai pelanggannya merasa terganggu dan tidak selesa dengan cara mereka menjalankan tugas. Akibat daripada itu telah memalukan dan menjatuhkan maruahnya.

“Kesannya juga secara langsung telah menjejaskan perniagaan kolam memancing saya. Ini kerana selepas insiden tersebut pemancing yang datang amat berkurangan. Purata pendapatan saya merosot secara mendadak daripada RM350 hanya ke bawah RM100 sehari”.
Kolam memancing Danau Warisan yang diusahakan Khaidir meliputi kawasan paya seluas kira-kira tiga ekar yang dinaiktaraf daripada kolam ternakan ikan kepada kolam memancing sejak Mac tahun ini.

Kolam yang dipenuhi pelbagai ikan air tawar itu terletak di pertengahan jalan ke pusat ternakan gajah Kuala Gandah yang menjadi tumpuan popular pelancong sehingga pemancing yang bertandang ke situ datang dari serata pelosok termasuk ibu negara dan luar negeri.

“Apa yang amat saya kesali ialah dengan cara cara ala samseng dan tiada budi bahasa anggota terbabit amat jauh daripada slogan rasmi polis iaitu mesra, tepat dan betul. Setelah menyedari bahawa saya betul-betul tidak tahu dan tidak terlibat dan anggota terbabit tersalah maklumat tiada sepatah maaf pun daripada anggota mahupun pegawai berkenaan”.

“Saya rasa sebagai rakyat malaysia saya ada hak mempertikaikan cara siasatan dan prosedur polis yang bertindak tanpa maklumat lengkap dan berbudi bahasa. Mungkin pada pasukan polis masalah ini dipandang remeh dan sudah nasib saya begitu. Cuma saya mengharapkan agar tragedi yang sama tidak akan berulang menimpa orang lain pula”.

“Kita tidak mahu usaha penduduk tempatan berusaha memajukan perniagaan terbantut hanya gara-gara ketidakcekapan pihak berkuasa bertindak. Dan institusi polis sendiri akhirnya akan dipandang serong oleh masyarakat”.

dari Laman Sidang Online

Photobucket