BEZA UMNO DENGAN PAS

Masalah antara UMNO dan PAS ialah dasar dan matlamat pejuangan yang jauh berbeza. PAS memperjuangkan agar Islam menjadi aqidah Negara Malaysia, samada dari sudut pentadbirannya atau kehakimannya dan lain-lain. Pendek kata, apa yang terkandung didalam dua kalimah syahadah iaitu tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH, Nabi Muhammad S.A.W pesuruh ALLAH itu hendaklah terlaksana dalam kehidupan individu, masyarakat dan Negara.

Adapun pun UMNO sering mencabar tuntutan dua kalimah syahadah itu. UMNO kelihatan melakukan solat, mengeluarkan zakat, menunaikan puasa bulan ramadhan,
mengerjakan haji, menjalankan aktiviti nikah kahwin mengikut Islam. Tetapi
pentadbiran dan pemeritahan Negara mencabar Quran dan Sunnah. Sebab itu, dengan
rasa senang hatinya, UMNO yang menjadi teras kepimpinan Negara, terang-terang
menolak hukum ALLAH didalam bidang pentadbiran, kehakiman, perundangan,
pendidikan dan lain-lain.

Jawatankuasa

Siaran Langsung Ceramah

Siaran Langsung WEB TV2 (P2P)

Prompt: If you cannot view program, please download and install play engine Download Now
P2P hanya boleh dilayari menggunakan Internet Explorer sahaja
Sekiranya anda tidak dapat melihat siaran langsung, sila klik disini
 

RAYUAN SUMBANGAN DANA PEMBANGUNAN

Sumbangan anda amat diperlukan untuk pembangunan Markas PAS Jaya Gading

No. Akaun May Bank : 5-562-2610487-2 Atas Nama 'PAS Cawangan Jaya Gading'

Selepas bank in sila SMS :

Nama<>Masa bank in<>Tarikh<>Jumlah

1) Abd. Rahim Deraman - 019-9456645 - Setiausaha

2) Ust Omar Ahmad - 019-9807343 - Bendahari


Terima Kasih diatas sumbangan anda.

RISALAH ' AMAL MA'ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA'ALA '

Blog ini akan menyiarkan RISALAH 'AMAL MA'ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA'ALA' secara bersiri mulai esok.

Kitab yang bertulisan jawi lama telah siap diterjemahkan oleh Al Fadhil Ust Omar bin Ahmad, Bendahari PAS Cawangan Jaya Gading

اينيله رساله عمل معرفات مغاساكن الله تعالى
يغذ دنوكيلكن درفد كتاب تصوف دعن اختيار
اوليه همبا
عبدالرحمن صديق بنجارى
دان دسالين سمولا كايديسي رومي
اوليه همبا يع ضعيف
عمر بن أحمد

INILAH RISALAH
`AMAL MA`ARIFAT MENGESAKAN ALLAH TA`ALA

YANG DINUKILKAN DARIPADA
KITAB TASAUF DENGAN IKHTIAR

OLEH HAMBA
ABDUL RAHMAN SIDIQ BANJARI

DAN DISALIN SEMULA KE EDISI RUMI
OLEH
HAMBA YANG DAIF
OMAR BIN AHMAD

Thursday, October 29, 2009

NIZAR NEWS : JANGAN JADI JAGUH KAMPUNG - SALAHUDDIN

PAS jangan jadi jaguh kampung – Salahuddin

TEMERLOH: Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub mengingatkan pemimpin parti itu tidak sepatutnya hanya berlagak sebagai jaguh kampung iaitu hebat di gelanggang sendiri sebaliknya mesti mampu bertarung di gelanggang orang lain jika mahu parti itu terus relevan.

Berucap dalam program Wacana Memperkasakan Parti Peringkat Negeri Pahang di sini 25 Oktober lalu, beliau yang juga Pengerusi Lajnah Memperkasakan Parti PAS Pusat berkata, untuk itu pemimpin PAS mesti konsisten menambah ilmu, berani berubah dan berjiwa kental bagi mendepani sebarang cabaran.

Dalam masa yang sama, katanya, PAS mesti serius untuk dilihat mampu memimpin Pakatan Rakyat kerana gabungan tersebut sudah menjadi menjadi cabaran kepada kerajaan yang ada berdasarkan aliran pengundian sejak pilihan raya umum 2008 yang lalu.

“Pemimpin PAS jangan jadi jaguh kampung, cuma hebat di gelanggang sendiri tetapi juga mampu bertarung di gelanggang orang lain. Untuk itu proses penambahan ilmu mesti berlangsung sepanjang hayat”.

“PAS mesti serius untuk dilihat mampu memimpin Pakatan. Untuk itu parti mesti diperkasakan dan biarlah PAS menjadi pilihan. Jadi hasrat saya biarlah pemimpin bersemangat, berjiwa kental kita dan berilmu, ada nilai tambah dan boleh mendepani zaman,” katanya di hadapan kira-kira 150 orang pemimpin PAS dari segenap peringkat negeri ini dalam program separuh hari itu.
Mengenai sedikit keributan yang berlaku dalam PAS akhir-akhir ini, Salahuddin memberi kiasan PAS merupakan bahtera yang sudah belayar jauh dan sudah tentu sekali-sekali akan dipukul gelombang”.

“Namun dalam menghadapi situasi begini apa yang perlu ialah nakhoda jangan panik dan kecewa sementara anak kapal pula jangan panik dan terus terjun ke laut,” katanya.

Katanya lagi, PAS tidak pernah berubah matlamatnya tetapi menganjalkan strategi supaya kekal relevan mengikut zaman. Rahsia inilah membuatkan PAS mampu untuk terus hidup selama ini kerana berjaya membaca perubahan semasa.

Sedangkan katanya, parti perkauman sempit Umno pula makin terus tidak relevan kerana pendekatan ekstrimnya yang tidak berubah sepanjang zaman sehingga bila terasa terhimpit pemimpinnya akan menggunakan isu perkauman seperti mencabut keris dan seolah-olah cuba menghalau orang Cina balik negeri.

Masalah rasuah yang mendarah mendaging dan berakar umbi dalam parti itu juga membuatkannya punah dan menghadapi kemusnahan walaupun cuba dipulihkan dengan pelbagai pindaan.

Mengenai lajnah yang dipimpinnya, Salahuddin memberikan fokus untuk meningkatkan kredibiliti PAS sebagai sebuah parti yang bersedia menjadi parti pemerintah melalui proses pengukuhan imej dan jenama (branding) yang terancang dengan melalui peningkatan amalan perhubungan awam yang lebih baik.

“Kita juga akan memfokuskan pengukuhan organisasi parti dengan mengawal dan mengurus konflik organisasi serta mewujudkan sistem pengurusan konflik yang berkesan”.

“Selain itu lajnah juga berusaha meningkatkan keupayaan kepimpinan melalui program latihan kepimpinan yang menekankan antara lain kemahiran kepimpinan politik, kemahiran pengurusan serta pengukuhan integriti dan sakhsiah kepimpinan,” ujarnya.

Bagi memperkukuhkan sokongan kepada PAS, Salahuddin berkata, ia akan di dijana melalui kempen “Jom sokong PAS” yang dilancarkan sebelum ini bagi mensasarkan keahlian 1.5 juta ahli menjelang 2013.

dari Sidang Online

Photobucket